Artikeln publicerades 18 oktober 2024

Nu är det dags för barnen att cykla till skolan igen

Hoppborg

För 40 år sedan cyklade nästan alla barn till skolan. I dag är det bara hälften. Nu ska fler barn gå, cykla eller använda andra fysiska färdsätt till och från skolan.

I går höll Lindesborgsskolan en kickoff för projektet Systeminnovation för aktiva skolresor. Projektet ska uppmuntra fler barn att gå, cykla eller använda andra fysiskt aktiva färdsätt till och från skolan, för att främja både barns hälsa och vårt klimat.

Bakgrunden till projektet är den dramatiska nedgången i antalet barn som reser aktivt till skolan. På 1980-talet gick eller cyklade 97 procent av barnen, jämfört med endast 48 procent i dag. Den ökade användningen av bil för skolresor har negativa konsekvenser både för miljön och barns fysiska och psykiska hälsa.

Projektet, som drivs i samarbete med Innovation Skåne och Trivector Traffic, syftar till att förändra resvanor och skapa långsiktiga lösningar för skolor runt om i Sverige, med start i Skåne.

– Målet är att öka andelen aktiva resor med 50 procent genom att implementera en ny metod som kan hjälpa skolor i omställningen, säger Therése Olofsson, tillförordnad verksamhetsområdeschef inom mobilitet på Innovation Skåne.

Barnen rivstartar med cykelhinderbana och cykelmeck

Gårdagens aktiviteter på Lindesborgsskolan markerade starten på detta viktiga arbete, med cykelhinderbana, cykelmeck, ritbås och hoppborg, för att inspirera och uppmuntra eleverna till att röra på sig och att resa aktivt.

– Vi är glada över att vara en del av detta projekt och ser fram emot att göra en positiv skillnad i barns liv och skolresultat, samtidigt som vi också kan bidra med en minskad klimatpåverkan, säger Patrik Sjöholm, biträdande rektor på Lindesborgsskolan.

Aktörer inom projektet Systeminnovation för aktiva skolresor

Från vänster: Ellen Boije af Gennäs Erre och Patrik Sjöholm från Tomelilla kommun, tillsammans med Therése Olofsson från Innovation Skåne.

Barnen cyklar runt i cykelhinderbanan

Projektet i korthet

Namn: Systeminnovation för aktiva skolresor
Mål: Att med den framtagna metoden öka andelen barn (F–6) som går eller cyklar till skolan med 50 procent på fyra olika grundskolor i Skåne och senare sprida och tillgängliggöra metoden till samtliga grundskolor i Sverige.
Tidsperiod: 1 september 2023 – 30 augusti 2026
Projektpartner: Trivector Traffic
Övriga partners: Tomelilla kommun, Kristianstad kommun, Helsingborgs stad, Lindesborgsskolan, Vittra Landborgen, Västra Ramlösa skola, Sånnaskolan. Fler partners kommer att tillkomma under projektets gång.
Finansiär: Vinnova