Artikeln publicerades 9 oktober 2024
Hallamölla besöksplats för vatten invigs den 27 oktober – välkomna!
Den 27 oktober mellan klockan 11.00 och 15.00 är det dags att inviga Hallamölla besöksplats för vatten. Målet med platsen har varit att skapa en permanent påminnelse om vikten av att ta vara på våra vatten.
På besöksplatsen finns informationsskyltar att läsa och sittplatser som är byggda med varierande höjd så att de passar besökare med olika längd och med olika förmågor.
– Informationen är anpassad så att både vuxna och barn kan lära sig, bland annat om vattnets kretslopp och vad vi kan göra för att ta hand om våra vatten, berättar Ulrika Jönsson Belyazid, projektledare.
Här bor även husmasken Hugo – en skulptur som man kan känna och klättra på. På informationstavlorna berättar Hugo hur livet är för en husmask. Den som är nyfiken kan spana efter qr-koder som leder till spännande videor att titta på i mobiltelefonen. I videoklippen träffar du Alva som i jakt på näckmossa träffar på olika växter och djur som lever i och omkring vattnet.
Det cirkelformade väderskyddet på platsen har utformats med inspiration av kvarnhjulet som driver Hallamölla kvarn.
Projektet har finansierats av Leader sydöstra Skåne.
Invigningen
Under invigningen kommer det finnas många aktiviteter och inbjudna gäster som delar med sig av värdefull kunskap om platsen och naturen. Det bjuds även på saft och kaka för de som vill ha.
Invigningstalet kommer att hållas av Per-Martin Svensson, kommunstyrelsens ordförande. Efter det berättar KAMOMA landskap om gestaltningen av besöksplatsen. Österlens vattenråd informerar om sitt arbete för att förbättra vattenkvaliteten i sydöstra Skåne. Lokalhistorikern Gert Lagerstedt berättar om Hallamöllas historia och Anders Persson från Lunds universitet håller forskarföredrag om vatten.
Aktiviteter under invigningen
- Besök kvarnen mellan klockan 11.00 och 15.00. Mats Persson visar runt och berättar
- Låna en håv och håva vattnets småkryp
- Delta i naturbingo med Österlens vattenråd
- Ta simborgarmärke i artkunskap. Naturskyddsföreningen i Tomelilla är på plats och delar med sig av sin kunskap om olika arter
- Hjälp Naturskyddsföreningen att bygga ett insektshotell under dagen på besöksplatsen – så att inte bara människor kan trivas, utan även djur
- Gå på tipspromenad med friluftsfrämjandet
- Prata om fisk och fiske med en sportfiskeklubb
Läs mer om besöksplatsen på tomelilla.se/hallamolla